čtvrtek 12. února 2009

Notebooky IBM jsou prý nezničitelné - a jak je na tom ThinkPad T42?

Nedávno jsem pomáhal své přítelkyni (autorce tohoto skvělého blogu) sehnat náhradu za její dosluhující notebook. Vybrala si (jako správná technička) IBM řady T4x. Rozhodla se tak především na základě pověsti, kterou notebooky IBM mají, a samozřejmě (jak už to u žen bývá) na základě sympatií, které u ní vzbudily proporce této modelové řady.



O noteboocích IBM je známo, že snesou velmi hrubé zacházení, čehož je dosaženo pevnou konstrukcí a použitím kvalitních materiálů (rám ze slitiny hořčíku a hliníku, případně rovnou z titanu). Jsou proto oblíbeny zejména u techniků pracujících v terénu. Design IBM/Lenova je už po mnoho let stále stejný, nicméně působí velmi funkčním a zároveň elegantním dojmem (proto si jej nezřídka pořídí i leckterý manažer). IBM navíc obvykle disponuje "vychytávkami" typu LED lampičky, která vám osvětluje klávesnici, takže se v noci lépe píše, nebo kanálku, který odvádí v případě nehody do klávesnice rozlitou kolu, a podobně.

Čirou náhodou (jak už to tak u mně bývá) jsem na Aukru narazil na výbornou nabídku. Šlo o 4 roky starý, avšak naprosto netknutý T42 s rozlišením 1400x1050 (jeden z požadavků, ze kterého přítelkyně nechtěla ustoupit). Majitel tohoto kousku každé ráno odklopil displej, notebook zapnul a displej opět zavřel. Na notebook měl připojenu externí myš, klávesnici a monitor, navíc jej nikam nepřenášel, takže notebook byl ve stavu nového zařízení. Cena byla výhodná, a tak nebylo možné takového krasavce nekoupit.

IBM jsem si vzal do parády a začal jej testovat. Musím říct, že konstrukce nebyla tak skvělá, jak bych od IBM čekal. Přestože vše bezvadně sedělo, nic nikde nepřečuhovalo nebo naopak nechybělo, na některých místech notebook při mírném zatlačení zavrzal. Při vyvinutí mírné torze (například uchopením notebooku za jeden roh) došlo k prohnutí doprovázenému taktéž slabým vrznutím. Pomyslel jsem si, že už i IBM se nechalo "semlít" stále více a více konzumně orientovanými zákazníky.

Opravdový šok ale nastal, když jsem seděl na gauči, notebook položený na klíně a z ničeho nic černá obrazovka. IBM dýchalo, leč nic neukazovalo a na nic nereagovalo. Šlo pouze vypnout. Po opětovném zapnutí se ozvalo jedno dlouhé a dvě krátká pípnutí. Černý displej, větrák větrá, ale disk nepracuje. Do háje, pomyslel jsem si, je tu problém. Opět vypnu, opět zapnu (co taky jiného, na nic nereagoval). A opět píííííp, píp píp. Stahuju servisní manuál a dočítám se, že pravděpodobně odešla základová deska a nebo přinejmenším displej či paměti. A sakra.

Takže jsem začal. Testuju paměti, vyndavám wifinu, resetuju CMOS paměť, pročítám fóra, hledám, pátrám, diagnostikuju. Trvalo to dlouho (skoro celý den) a notebook jsem rozebral a složil snad dvacetkrát. Bylo to vyčerpávající. Nakonec jsem dospěl k závěru, že je v problém s grafikou, a to obzvláště ve chvíli, kdy se přehřeje.

Zadávám tedy heslo "T42 přehřívá" do kamaráda Googla a vybírám si hned první odkaz. Čtu, listuju, nevěřícně kroutím hlavou a nevycházim z úžasu. V čem je tedy problém a co je tomu takzvaně nezničitelnému IBM-ku?

Celá řada IBM T4x (snad vyjma novějších T43) trpí vážnou výrobní závadou, která spočívá ve špatném umístění a ochraně grafického čipu (GPU). Grafický čip je BGA, což znamená, že je připájen nikoliv ze stran (jako klasické "švábové" čipy), ale zespoda malými kuličkami. Na tom není nic španého. Problém je ale v umístění čipu a v jeho nedostatečné ochraně proti mechanickému a tepelnému namáhání. Stačí s notebookem zacházet trochu hůře než "jako v rukavičkách" (např. zvedat jej jednou rukou za roh nebo jej mít na klíně a vyvíjet na něj tlak rukou v rohu, kde jej nepodpírá noha) a neštěstí na sebe nenechá dlouho čekat. Některá (nebo některé) z kuliček, kterými je BGA čip připájen, se "utrhne", čímž čip ztratí kontakt se základní deskou. Uživatel dostane zmiňovanou černou obrazovku a zatuhnutí kompu. V případě, že před opětovným zapnutím bude utržená kulička dobře dosedat na své původní místo (např. pokud notebook postavíme na stůl), vše bude fungovat. Pakliže ale nebude, čeká vás píííííp píp píp a černý displej.

Řešením je tedy zajistit, aby grafický čip na desku dobře dosedal. Takže někdy stačí prohnout základní desku, případně na čip zeshora mírně zatlačit. O krůček sofistikovanější řešení je čip zeshora podložit několika složenými papírky. Ještě lepší je problém vyřešit trvale, takže roztavit kuličky a nechat je ztuhnout, tím se čip zase k desce připájí. Dá se to dělat horkovzdušnou páječkou, nebo doma na koleně horkovzdušnou pistolí. Drsňáci můžou vzít desku a šoupnout ji na dvě minuty do trouby předehřáté na 250°C a nebo na čip postavit kovový kalíšek s trochou benzínu a benzín zapálit (ano, i takovéto metody opravy jsem na internetu viděl).

Oprava v oficiálním servisu se řeší výměnou desky a rozhodně se nevyplatí (5 tisíc a více, záleží na konkrétním modelu základní desky). V neoficiálním servisu opravu pořídíte za cca 1000, ale oprava je prý jen dočasné řešení a závada se (dle vyjádření servisu) obvykle brzy vrátí. Na takovýto typ opravy provedený "překuličkováním" proto obvykle nedostanete žádnou záruku.

Výsledkem mých pozorování jsou tři důležité závěry:

1) Nečekejte, že se ke svému IBM T4x můžete chovat stejně drsně, jako ke starším (ještě kvalitně dělaným) notebookům IBM (např. T20 nebo T30). Nemůžete. Pokud budete zkoušet, jak moc se vaše T42 při uchopení jednou rukou za její pravý přední roh prohne a zda bude při tomto manévru vrzat, způsobíte pnutí v místě pod BGA čipem a výrazně napomůžete utrhnutí cínového spoje.

2) Pokud si kupujete bazarové IBM T4x, buďte si jisti, že podobný problém vás brzy také postihne. Na bazarech a aukcích prodávané notebooky této řady už za sebou "překuličkování" grafického čipu často mají a uživatelé se jich zbavují, dokud jsou ještě jakž takž prodejné.

3) Pokud nepožadujete od notebooku extra vysoký grafický výkon (tj. pokuj jej používáte víceméně ke kancelářské práci), kupte si notebook s takzvanou "integrovanou grafikou". Grafický čip je integrován v čipové sadě a není tak náchylný na mechanické zacházení, jako je tzv. "nesdílená grafika". Toto se týká jak použitých, tak i nových notebooků. Problém s grafickým čipem vás může při nešetrném zacházení potkat i u jakéhokoliv jiného notebooku - a to i nového.

Pokud se tedy o noteboocích značky IBM/Lenovo říká, že vydrží všechno, o řadě T4x to rozhodně neplatí.

Tomáš

4 komentáře:

  1. Pěkný článek, jak to nakonec s T42kou dopadlo? Za sebe můžu říct: sám mám T43p již něco přes roka šlape výborně, i když je většinu času v dokovací stanici. Máma má zase T40ku něco přes rok a půl a taky šlape bez problémů. Problém s BGA čipy se vyskytoval pouze v řadách 40-42, řady 43 trpí problémem velmi vyjímečně, ze statistického hlediska zanedbatelně a to díky tomu, že u nich výrobce použil nového materiálu samotné pájky (RoHS), tedy bez olova. U předchozích řad záleží na tom, jak se k notebooku původní majitel choval, je to prostě o štěstí :-/

    OdpovědětVymazat
  2. Výborný objektivní článek, notebooky IBM T40 T41 i T42 skutečně mají tuto konstrukci grafické karty lehce nevychatanou. Zajímavější jsou modely T43, dají se sehnat ve výprodejích http://www.kuku.cz/Notebooky-repasovane-IBM-ThinkPad-T43-Intel-Centrino.html i se zárukou 24 měsíců. Grafický chip mají lépa uchycený a hlavně míň hřeje, čímž se spolehlivost notebooku rapidně zvýší.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky sem koupil na aukru T42, ale ted sem zjistil přes Everest, že v IBM je základna T41. Takže mě pěkně natáhli a CPU 2Ghz mi jaksi nejede na plno v notebooku. :-((

    OdpovědětVymazat
  4. No, tu nezničitelnost můžu potvrdit. Dlouhá léta jsem měl na práci novější T61 a ten toho zažil opravdu hodně. I několik pádů. Párkrát ho bylo potřeba opravit, ale i tak pořád fungoval dál. Teď jsem si opět koupil notebook od Lenova, ale ten už bohužel tak bytelně nepůsobí, tak jsem si k němu pro jistotu koupil i polstrovaný batoh na notebook.

    OdpovědětVymazat