úterý 3. března 2009

Johnson Spencer: Kam se poděl můj sýr?

Velmi slabá objemově, ale o to více silná obsahově - tak by se dala popsat tato útlá knížečka. Na její přečtení Vám postačí jedna hodinka, ale z jejích slov můžete čerpat celý život.



Formou poutavého a jednoduchého alegorického příběhu nám autor ukazuje, jak nesmyslně se dokáží chovat chytří a inteligentní lidé, když dojde v jejich životě ke změně. Co dělají, když přijdou o to, na čem si zakládali a o čem si mysleli, že je dělá šťastnými.

Děj knížky je velmi jednoduchý. Čtyři postavičky - dvě myšky Čmuchalka a Cupitalka a dva lidičkové Leňo a Beňo žijí v bludišti a hledají sýr. Myšky, které mají jednoduché mozky a dobré instinkty hledají tvrdý Sýr. Lidičkové, kteří mají mozek plný myšlenek, hledají Sýr s velkým S a věří, že je učiní šťastnými a úspěšnými. Po nějaké době snažení a většího či menšího úsilí všichni Sýr najdou a chvíli ho spokojeně konzumují. Jednoho rána ale Sýr zmizí.



***

Myšky to nepřekvapilo. Protože si všimly, že se zásoba Sýra každý den zmenšovala, byly připraveny na nevyhnutelné a instinktivně věděly, co mají dělat.
Podívaly se jedna na druhou, vzaly si tenisky, které měly pověšené kolem krku, obuly si je a zavázaly si tkaničky.
Myšky nic neanalyzovaly. Nebyly zatíženy mnoha složitými názory.
Problém i řešení pro ně bylo velice jednoduché. Situace v Sýrové stanici C se změnila. Čmuchalka a Cupitalka se tedy rozhodly, že se změně přizpůsobí.
Obě myšky znovu nakoukly do bludiště. čmuchalka zvedla nos, chvíli čichala a pak zamávala na Cupitalku. Ta vyběhla do bludiště a čmuchalka ji následovala, jak nejrychleji mohla.
Rychle se vydaly hledat Nový Sýr.

Později téhož dne přišli do Sýrové stanice C také oba lidičkové. Leňo a Beňo nikdy nevěnovali pozornost tomu, že se zásoba Sýra každý den zmenšuje, a proto věřili, že svůj Sýr najdou na obvyklém místě.
Nebyli připraveni na novou situaci.
"Cože! žádný Sýr?" vykřikl Leňo. "Žádný Sýr! Žádný Sýr!" křičel, jako by věřil, že když bude hlasitě křičet, někdo Sýr vrátí."
"Kam se poděl můj sýr?" naříkal.
Nakonec se rozkročil, dal ruce v bok, tvář mu zrudla a on zoufale zvolal: "To není fér!"
Beňo kroutil nedůvěřivě hlavou. I on se spoléhal, že v Sýrové stanici C najde svůj Sýr. Dlouho nehybně stál, ochromen překvapením. Nebyl na to připraven.
Leňo něco křičel, ale Beňo to nechtěl slyšet. Nechtěl se zabývat změněnou situací.
Chování lidičků nebylo velmi produktivní, ale bylo pochopitelné.
Najít Sýr nebylo snadné a pro lidičky to znamenalo mnohem víc než mít každý den dostatek Sýra k jídlu.
Hledání Sýra byl způsob, jak získávali to, co považovali za nutné ke štěstí. Lidičkové měli své vlastní představy o tom, co pro ně Sýr znamená.
Pro některé lidičky znamená nalezení Sýra vlastnění hmotných statků. Pro jiné to znemaná dobré zdraví nebo pocit duchovní pohody.
Protože Sýr byl pro lidičky důležitý, dlouho se rozhodovali, co udělají. Nenapadlo je nic jiného než prohledat prázdnou Sýrovou stanici C, aby se přesvědčili, zda Sýr opravdu zmizel.
Zatímco Čmuchalka a Cupitalka okamžitě začaly jednat, Leňo a Beňo rozpačitě přešlapovali na místě.
Nadávali na nespravedlnost své situace. Beňo začal být sklíčený. Co když tam Sýr nebude ani zítra? Beňo dělal nové plány, ale založil je na existenci starého Sýra.
Lidičkové tomu nemohli uvěřit. Jak se to mohlo stát? Nikdo je předem nevaroval. To nebylo správné. Tak by to nemělo být.


***


Co asi udělají lidičkové? Jak budou nepříjemnou situaci dál řešit? A vydají se nakonec také hledat Nový Sýr? Odpověď se dozvíte v knížce. A nejen to. Zjistíte, že změna nemusí přinést jen nepříjemné pocity, ale že vás může naopak i v mnohém obohatit.

Dnešní svět je plný změn. Jste ne ně připravení? Umíte na ně správně reagovat? Přiznám se, že mě to dělá problém. A proto se mi tato knížka velmi líbí a určitě se k ní někdy v budoucnu znovu vrátím.

Poděkování patří Tomovi, který mi tuto skvělou knížku doporučil a půjčil k přečtení. :-)

Pokud by měl někdo zájem, můžete si knížku v elektronické podobě stáhnout zde:
http://uloz.to/3720403/kam-se-podel-muj-syr.pdf

1 komentář:

  1. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Přidejte se k úspěšným Spojte se s více než 4,000,000 investorů a obchodníků ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat