čtvrtek 4. února 2010

Linux vs Windows aneb Linux stále není pro každého

Poměrně dlouhou dobu jsem koketovala s myšlenkou, že přejdu na Linux. Ale vždy, když došlo na věc, tak jsem opět sáhla po známých Windows. Teprve nástup do nové práce mi dal ten správný impuls a já se odhodlala k činu.

Linux si obvykle lidé buď zamilují, nebo se stanou jeho zarytými odpůrci. Rozdělí se do dvou nepřátelských táborů, které vedou nekonečné hádky nejen na diskuzních fórech. Vzájemné nepochopení pramení z odlišných potřeb různě pokročilých uživatelů. Pro koho se tedy Linux hodí a pro koho ne? Pokusím se rozdělit lidi do několika skupin a popsat jejich pocity a obvyklé názory na Linux. Co myslíte, do které skupiny patříte vy?

1. Naprostý začátečník, který nikdy nepracoval s počítačem

Může to být např. technicky zdatná babička nebo dědeček ;-). Pro lidi v této skupině je všechno nové. Z pohledu složitosti učení je jedno, zda začnou se systémem Windows nebo s Linuxem. Výhodou Linuxu je jeho pořizovací cena - je zdarma. Je také bezpečnější - uživatel nemůže nic vážného pokazit. Výhoda Windows oproti Linuxu je jejich rozšířenost. To, co se nováček naučí, bude moci používat také v práci, ve veřejné knihovně či internetové kavárně.

2. Běžný uživatel zvyklý na systém Windows


Asi největší skupina uživatelů. Troufám si tvrdit, že právě z této skupiny je nejvíce odpůrců Linuxu. Pro běžné či technicky méně zdatné uživatele může být opravdu problém přejít na jiný systém. Jiné a jinak rozmístěné ikonky, jiná jména programů a občas i trochu jiné ovládání způsobí, že jim vše trvá déle či v horším případě nejsou schopní počítač vůbec používat. Častým problémem je také částečná nekompatibilita mezi programy pro Windows a Linux. Zkušený uživatel si s těmito úskalími poradí (převede si soubory na správný formát, upraví kódování češtiny, stáhne si potřebné fonty), ale běžný uživatel může být v koncích. Velkým problémem při používání Linuxu je nedostupnost některých specializovaných programů jako např. Photoshop, Autocad, MS Office. Pro Linux existují sice podobné programy (Gimp, QCad, OpenOffice), které jsou zdarma, ale mívají odlišné ovládání a dle mého názoru jsou kvalitativně o něco horší. Někomu také nemusí vyhovovat nebo se vyloženě nelíbí vzhled Linuxu.

3. Pokročilý uživatel systému Windows 

Pokročilý uživatel je takový uživatel, který si systém samostatně instaluje, používá specializované programy, rád si s počítačem "hraje" a možná i trochu programuje. Takovýto uživatel už určitě minimálně uvažoval o vyzkoušení Linuxu. Možná se s Linuxem již také párkrát setkal. Pokud se pustil do instalace nového systému, pravděpodobně zjistil, že instalace je o něco komplikovanější. Tato situace ho buď odradila a začal Linux považovat za nedokonalý a nefunkční systém a vrátil se k Windows. Nebo toto úskalí překonal a začal objevovat nový svět ;-). Problémem pro tuto skupinu může být nefunkčnost některých specializovaných programů (viz předchozí odstavec). Na druhou stranu výhodou je stabilnější a přehlednější systém, přirozenější správa sítě, nové "zážitky" a spousta nových možností.

4. Specialista

Mezi specialisty bych zařadila správce serverů a sítí, administrátory, programátory a další IT specialisty. V této skupině obvykle panuje jasná shoda o tom, který systém je nejlepší. Tito lidé nedají na Linux dopustit. Je spolehlivý, stabilní, výkonný, bezpečný, přehledný, efektivní, snadno, rychle a univerzálně ovladatelný, poskytuje přehlednější platformu pro programování a určitě spoustu dalších výhod, o kterých ani nevím ;-). Lidé v této skupině obvykle nedokáží pochopit, proč někdo používá drahý, nestabilní, nespolehlivý, nezabezpečený a neovladatelný systém Windows. Z jejich pohledu není žádný rozdíl v uživatelském ovládání a  specializované programy mají vždy nějakou alternativu pro Linux. Proto se lidé v této skupině snaží ostatní uživatele "probudit" a ukázat jim výhody Linuxu. Obvykle ale nepochodí. K Linuxu si musí každý najít cestu sám a zatím je to stále systém spíše pro technicky zdatné uživatele a IT profesionály.

Na závěr moje dojmy a zkušenosti s Linuxem (Ubuntu, OpenSuse) po cca 3 měsících používání

  • Běžné úkony jako serfování po netu, používání mailu, psaní dokumentů apod. jsou v Linuxu stejně snadné a podobné jako v systému Windows.
  • Instalace Linuxu je o něco náročnější než instalace Windows.
  • Linux je bezpečnější (žádné viry, lepší správa uživatelských práv) a stabilnější (netřeba vypínat, netřeba reinstalovat).
  • Na netu existuje příjemná komunita lidí, kteří rádi v případě problému poradí. Problémů sice může vzniknout na první pohled více (např. při instalaci), ale všechny problémy mají nějaké řešení, které někdo určitě zná ;-).
  • S Linuxem se snadněji pracuje v síti a lépe se spravují servery.
  • Některé programy z Windowsů mi stále chybí a nebyla jsem zatím schopná nají stejně dobrý ekvivalent pro Linux. Jedná se o: Photoshop, PSPad, IrfanView, TotalCommander, MS Office 2007. Podobné programy pro Linux jsou buď pomalé, nebo se hůře ovládají nebo toho tolik neumí.
  • Grafické provedení (plocha, ikony, okna, písma) je líbivější v systému Windows, zdá se mi ostřejší, barevně více oku ladící a přehlednější.
  • Klidně můžete vzít disk s nainstalovaným Linuxem a dát ho do úplně jiného počítače a Linux nejen že naběhne, ale velmi pravděpodobně bude fungovat správně. Windowsy nenaběhnou a ani nejdou opravit. Jedině reinstal ;-).
Závěrem cituji část textu z jednoho článku na technet.cz, který se mi velmi líbil:
"Když na Windows něco po dlouhé době zprovozníte, cítíte maximálně pocit zadostiučinění - po dlouhém snažení jste se konečně doklikali k tomu správnému výsledku. V Linuxu, kdy si složitější úpravy stále ještě občas vyžádají odskočení do příkazové řádky (pro efekt doporučuji nastavit zelené písmo na černém pozadí), se po vyřešení budete cítit málem jako zasloužilý hacker :-)"
Pokud se rozhodnete přejít na Linux, tak držím palce a přeji hodně štěstí a zábavy :-).

6 komentářů:

  1. Photoshop, PSPad, IrfanView, TotalCommander, MS Office 2007 maji sve ekvivalenty.
    http://proc.linux.cz/ekvivalenty.html

    Samozrejme nelze cakat klony ve Windowsovskych aplikaci. Jinak celkem objektivny clanek, hodne zdaru s Tucnakem! :)

    David.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý článek, chybí tam ale třeba zmínka o snadnější instalaci (ve Win je to pořád next, next, přejete si instalovat vir-> next atd.).

    Nesouhlasím však s názorem složitější instalace- Ubuntu je jednodušší nainstalovat než WinXP.

    Taktéž je fér zmínit že WinXP je x-let starý systém a Ubuntu produkt dnešních dní (beru-li nejnovější verzi).

    Alternativu k Total Commanderu jsem hledal dlouho, ale jediný pro mě použitelný je Krusader.

    Škoda že jsem se zde nedočetl něco o Latexu pod Linuxem, tak jsem našel tento web- přes Google googlil o české podpoře v Latexu. Používám TexMaker a potřebuji si ho nastavit na českou sazbu :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,
    díky za komentář.

    Instalace se mi zdaji opravdu snazší v Linuxu, ale jen v případě, že je k dispozici vhodný balíček.

    Co se složitosti instalace týká, měla jsem spíš na mysli to, že když se něco nepodaří nainstalovat automaticky, tak je snazší sehnat drivery na windowsy než řešit problém v linuxu (pokud tedy nejste velmi zkušený)

    Máte pravdu, že win XP je už oproti novému Ubuntu zastaralé. Ale novější win Vista jsou dle mého názoru horší než XP. Se Sedmičkami zatím nemám zkušenost.

    Krusader zatím používám, ale v něčem se mi stále zdá lepší Total Commander. Nemůžu si pomoci ;-).

    LaTeX jsem zatím pod Linuxem neprovozovala. Ale s češtinou by to mělo být stejné jako popisuji v článku http://osmikraska.blogspot.com/search/label/LaTeX

    Zdraví Kristýna

    OdpovědětVymazat
  4. Jj ok. Ten LaTeX byl taky trivka, vyřešil jsem to chvíli po postu :)

    \usepackage[utf8]{inputenc}
    Problém mám jen s dokumenty z Windows pod kódování Win-1250, nezobrazují totiž háčky a zdá se že v nastavení editoru nelze nic jiného nastavit. Tak se ještě musím podívat po nějaké hromadné konverzi dokumentů s win-1250 do utf-8 :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Jardo,
    jaky používáš editor? Mě se zatím osvědčil Geany, a ten tu konverzi (teda spis znovunacteni souboru s jinym kodovanim) umi.

    Ale na to kodovani fakt pozor. Jakmile totiz soubor napr. s kodovanim win-1250 otevres jako utf8 a soubor ulozis, tak dojde k nevratnym zmenam a spravnou diakritiku uz nevratis. Soubor se musi vzdy otevrit ve spravnem kodovani!

    OdpovědětVymazat
  6. Hoj,
    hore to píšu :) TexMaker.

    OdpovědětVymazat