neděle 30. listopadu 2008

Laponsko

Minulý rok jsem studovala s Tomem v Helsinkách. Na konci pobytu jsme realizovali dva nezapomenutelné výlety na sever - do Laponska. Přestože byla druhá polovina května a v Čechách tou dobou už pomalu začínalo léto, my jsme se brodili po kolena ve sněhu.

Severní Finsko je opravdu zvláštní. Široké prázdné rovné silnice jsou z obou stran obklopené nekončícím lesem, ve kterém každých pár kilometrů prosvítá červená barva několika dřevěných domečků. U každé skupinky domků je obvykle autobusová zastávka, kde párkrát za den staví autobus.



Pokud kolem silnice není les, tak je to proto, že projíždíte kolem jednoho z tisíců úchvatných finských jezer.

Hlavním městem Laponska je městečko Rovaniemi. Leží přímo na polárním kruhu a tento fakt je také jeho největší turistické lákadlo. Svoji vesničku a domov tu má také Santa Klaus. Jako téměř všechna finská města nemá Rovaniemi téměř žádné historické budovy, protože bylo za války zcela srovnáno se zemí a poté znovu vystavěno.

A teď už konkrétně k našim výletům.

Ten první jsme absolvovali s Frantou, Hráňou a Michalem. Přijeli za námi autem. Po prohlídce Helsinek a okolí jsme vyrazili na sever. Navštívili jsme národní park Urho Kekkonen, ležící 300 km za severním polárním kruhem. Přespávali jsme v chatkách, které jsou stále otevřené a kdokoliv jde okolo jich může využít.
Na chatkách jsou k dispozici parádní sekyrky, nařezané dříví, plynové vařiče s plynovými bombami, trocha nádobí, hasicí přístroje a další vybavení, které by v čechách nevydrželo ani jednu sezónu :-(. Vodu na pití jsme brali z potoka nebo ji získávali táním sněhu.

Úžasný bylo, že bylo téměř pořád světlo (v noci se jen trochu zešeřilo), a tak jsme mohli klidně udělat výpravu na kopec ve dvě v noci :-).

Samozřejmě jsme také nemohli vynechat turistickou atrakci Laponska - vesnici Santa Clause, která leží přímo na polárním kruhu.

Přestože byla polovina května, tak nás překvapily teploty kolem nuly a sníh.

Nazpátek jsme se vraceli přes Švédsko.

Ve Stockholmu jsme se potkali s mými rodiči, kteří sem přiletěli o den dřív. Kluci pokračovali do Čech a my se vrátili s rodiči trajektem do Helsinek. Po opětovné prohlídce Helsinek a kampusu jsme zamířili podruhé do Laponska.

Tentokrát jsme jeli vlakem do Rovaniemi. Byl to pro nás docela zážitek, protože jsem cestovali v lůžkovém voze. Měli jsme kabinku s palandou. Bylo tam dokonce i povlečení a malé umyvadlo a v každém vagoně společná sprcha.

V Rovaniemi jsme si půjčili auto. Po nezbytné zastávce v Santa Klaus vesničce a focení na značce polárního kruhu jsme se vydali na pronajatou chatičku v lese u jezera.

S úspěchem jsme našli klíčky schované na okně. Následovaly dva výlety do největšího finského národního parku Oulanka. Tentokrát bylo tepleji než před týdnem. Asi nejzajímavější částí národního parku byly nádherné závěsné mosty. Také v tomto parku je možné zdarma přespávat na chatkách, ale my se tentokrát vraceli vždy na naši pronajatou chatu u jezera. Na zpáteční cestě do Rovaniemi jsme prošli ještě krátký okruh Luontopolku.


V Rovaniemi jsme vhodili klíčky od auta do malé schránky ve dveřích (mimochodem klíčky by bylo možné bez problému vyšťourat...) a vyrazili zpátky vlakem do Helsinek. Narozdíl od minulé výpravy před týdnem bylo tentokrát sluníčko, pouze zbytky sněhu a nádherných 15°C.

Při obou návštěvách Laponska jsem potkávali u silnice sobi. Jsou to polodomácí zvířata, která se pěstují pro maso. Jsou ochočená a proto se příliš nebojí lidí ani aut. Nejednou jsme je potkali na silnici a museli zastavit a počkat, až pomalu odkráčí na stranu. Samozřejmě jsme toho vždycky využili pro focení.

Za zmínku stojí také silnice. Jsou široké, upravené a přitom téměř bez provozu. Řídit po takovéto komunikaci je zážitek sám o sobě.

Fotky z prvního výletu do Laponska najdete tady.

Fotky z druhého výletu do Laponska najdete tady.

Poznámka: V Santa Klaus vesničce jsem se dozvěděli jednu zajímavost. Polární kruh ve skutečnosti není v místě, kde je ve vesničce nakreslen. Jednak v době, kdy se vesnička stavěla, nebyla měření pomocí GPS tak přesná, ale hlavní důvod je jinde. Severní polární kruh mění během let svoji polohu až o několik kilometrů! Takže Santa Klaus vesnička je opravdu jen turistická atrakce ;-)

1 komentář:

  1. Dobrý den Kristýno, už jste z Helsineka doma, a proto mám pro Vás menší pracovní nabídku. Jsem redaktorkou jazykového časopisu www.jazyky.com a občas přineseme i autentický článek o tom, jak se studuje v zahraničí. Neměla byste chuť pro nás nějaký napsat? Články jsou honorovány. Jestli Vás nabídka zaujala, tak mi napište na redakce@jazyky.com a domluvíme se na podrobnostech. Pěkný den Veronika Žvátorová

    OdpovědětVymazat