neděle 23. listopadu 2008

Voda na čaj

6.3.09 - doplněno měření při množství 0,5 l vody

Mám ráda dobré čaje, ale donedávna jsem se o jejich přípravu příliš nezajímala. Jsem takový běžný uživatel. Občas zajdu do čajovny nebo si koupím nějaký sypaný čaj. Už mnohokrát mě překvapilo, že čaj v čajovně chutná mnohem lépe než čaj, který si připravím doma. Vysvětlovala jsem si to příjemnou atmosférou čajovny. Před pár dny jsem ale zjistila, že jsem se dopouštěla velké chyby při domácí přípravě čaje a domnívám se, že tuto chybu dělá mnoho lidí. Proto jsem se rozhodla napsat tento článek.



Už dlouho jsem věděla, že zelené a bílé čaje se nemají zalévat vařící vodou, ale vodou chladnější, v rozmezí 70-80°C. Jenže jak této teploty dosáhnout? Věřila jsem, že stačí uvařit vodu v rychlovarné konvici, nechat ji 2-3 minuty odstát a pak čaj zalévat. Děláte to taky tak? Jestli ano, tak vás určitě překvapí výsledky z mého malého experimentu.

A o co v mém experimentu jde? Změřila jsem, jak dlouho trvá, než vařící voda vychladne na 90°C, 80°C a 70°C. A tady jsou mé výsledky:

1,7 litrů vody přivedu k varu a vodu nechám vychladnout v otevřené plastové rychlovarné konvici:
Teplota vodyČas potřebný k ochlazení od okamžiku varu
90 °C5 min 30 s
80 °C14 min 30 s
70 °C27 min


1,7 litrů vody přivedu k varu a ihned ji přeliji do skleněné konvice:
Teplota vodyČas potřebný k ochlazení od okamžiku varu
90 °C3 min 20 s
80 °C13 min
70 °C26 min 15 s


1 litr vody přivedu k varu a vodu nechám vychladnout v otevřené plastové rychlovarné konvici:
Teplota vodyČas potřebný k ochlazení od okamžiku varu
90 °C3 min
80 °C8 min 45 s
70 °C17 min 45 s


0,5 litrů vody přivedu k varu a vodu nechám vychladnout v otevřené plastové rychlovarné konvici:
Teplota vodyČas potřebný k ochlazení od okamžiku varu
90 °C1 min 40 s
80 °C4 min 20 s
70 °C9 min


Takže abych to nějak shrnula: pokud vaříte 1,7 litrů vody (plná konvice), tak na to, aby voda dosáhla 80 stupňů si musíte počkat čtvrt hodiny. Na 70 stupňů dokonce půl hodiny. Přelití horké vody do konvice proces chladnutí příliš nezrychlí. Zato o mnoho rychleji voda zchladne, pokud jí ohřejeme menší množství. Při jednom litru zchladne na 80 stupňů už za 9 minut. Při půl litru (obvykle dostatečné množství vody na čaj) zchladne na 80 stupňů už za 4 min 20 s. Proto bych doporučila vařit vždy pouze půl litru vody, nechat konvici otevřenou a vyčkat cca 5 minut.

Podobný experiment, ale s nerezovou rychlovarnou konvicí, udělal přede mnou můj spolužák zemj (děkuji za půjčení teploměru). Jeho výsledky byly podobné.

Kvalita a teplota vody má zásadní vliv na chuť čaje. Příliš vysoká teplota může čaj úplně zničit. Čajoví nadšenci dokonce tvrdí, že by se neměla používat voda z kohoutku, ale raději voda pramenitá. Názory na to, zda má voda přejít varem se různí. Dočetla jsem se, že voda chlórovaná (tedy z kohoutku), by měla dosáhnout varu. Neměla by se ale vařit příliš dlouho ani opakovaně, neboť tím ztrácí volný kyslík, který je nutný pro louhování čaje.

Na závěr uvádím pár fíglů, jak si připravit větší množství vody na čaj a nemuset čekat půl hodiny:
Při 80°C se voda začíná vařit. 60°C vody se dosáhne tak, že se smíchá 2/3 téměř vařící vody a 1/3 vody o pokojové teplotě. A nebo si prostě kupte rychlovarnou konvici s nastavitelnou teplotou.

Aktualizace z 20.5.2012: Na žádost čtenářky doplňuji ještě měření pro 1 hrníček ;-)

Vodu přivedu k varu a přeliji cca 0,25 litrů do hrníčku
Teplota vodyČas potřebný k ochlazení od naplnění hrníčku
86 °Chned po nalití měla voda 86 °C
80 °C3 min 15 s
70 °C8 min 50 s

A ještě pár zajímavých odkazů ze kterých jsem čerpala:

Příprava čaje
Příprava čaje a kávy
Příprava a způsob pití čajů

44 komentářů:

  1. Ještě malá poznámka, někde jsem četl (stránky nějaké čajovny), že by voda neměla projít vůbec varem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. voda musí vždy projit varem a pak se zchladit na danou teplotu

      Vymazat
    2. pro lepší kvalitu vody je skutečně lepší nenechávat vodu vřít a ihned po dosažení varu odstavit (v případě čajů které potřebují nižší teplotu, třeba zelené, nemusí voda varem projít vůbec)

      Vymazat
  2. Taky jsem to někde četla. Voda při varu ztrácí volný kyslík, který je nutný pro louhování čaje. Ale na druhou stranu jsem taky četla, že pokud je voda chlórovaná (tedy z kohoutku), měla by se převařit. Neměla by se ale vařit příliš dlouho ani opakovaně.

    OdpovědětVymazat
  3. Vim ze reaguji na dva roky stary clanek, ale nahodou jsem na nej narazil a par veci tam neni dobre.
    Ve vode z kohoutku muze byt sice chlor, ale ten se z vody dostane jednoduse odstatim, nalijes ji do nadoby a nechas par minut odstat. To s tou ztratou kysliku je pravda, ale nesouvisi to s opakovanym varenim vody, to uz se poji s jinymi chemiskymi procesy.
    Ja jen tak, jinak pekny clanek, mam rad lidi co experimentuji, rika to, ze neveris jen nazorum ostatnich lidi a zajimas se o veci kterym nerozumis :)

    OdpovědětVymazat
  4. Lukáši, díky za upřesnění. Nedávno jsem si zařídila akvárko, tak se mi téma kvality vody znovu vrátilo a mimo jiné jsem se také dozvěděla, že chlór z vody stačí odstranit odstátím. Člověk se pořád něco učí ;-).

    OdpovědětVymazat
  5. Pro milovníky kvalitních čajů a kávy máme vynikající zprávu! Nedávno byl otevřen nový licencovaný internetový obchod zaměřený na osvědčenou anglickou značku Clipper, jejíž produkty mají certifikaci Fairtrade a Bio. Chcete vědět více? Navštivte stránky http://www.fair-bio-caje.cz a vyberte si z poctivé nabídky rozmanitých druhů čajů a kávy. Nyní ke každé objednávce malý dárek.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, mohla by si to prosim zmerit i pro normalni hrnek?
    Diky.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, doplnila jsem měření pro hrníček...

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, rychlost chladnutí ale přece taky záleží na teplotě okolí a materiálu/médiu přenosu tepla, objemu nádoby, velikosti otevřené vodní plochy atd.? ;-) Možná by pak tabulková data šla nějakým vzorečkem upravit na míru...? :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za skvělý článek! Přesně to jsem hledal teď při přípravě zeleného čaje. Dokonalé.

    OdpovědětVymazat
  10. Potreboval bych doplnit koeficient materialu konvice. Kdyz totiz naleju 70°C vodu do litinove konvice, razem z ni bude neco jako 60 mozna mene

    OdpovědětVymazat
  11. A nemohla bys poslat zhruba jakou konvici máš , jenom bych chtěl vědět jestli třeba průměr a materiál mám podobný.

    OdpovědětVymazat
  12. Mám plastovou konvici 1,7 litrů Philips (http://www.nakupka.cz/vyrobek/varna-konvice-philips-hd-4683-50/). Informace o tom, že jsem měřila v otevřené plastové rychlovarce, ve skleněné konvici po přelití a po přelití do hrníčku je uvedená v popisu každé tabulky.

    Moje měření se nesnaží být nijak exaktní, šlo mi hlavně o představu, jakou dobu musím počkat, aby voda vychladla. Koeficient materiálu konvice zjišťovat opravdu nebudu ;-).

    OdpovědětVymazat
  13. Těší mě, že tenhle článěk někdo čte i po těch mnoha letech a že informace snad i používáte ;-). Díky!

    OdpovědětVymazat
  14. týjo.. toje husty :-D to ja jsem zelený caj varil litr a pul, pak jsem ho prelil do velke sklenene konvice a vždycky jsem pockal jenom 3 minuty.. hm.. :-D dik :)

    OdpovědětVymazat
  15. Je to opravdu parádní článek. Dík za něj. Vařím si zelený čaj přes deset let a nikdy jsem nevěděl, jak na to. Dělám si ráno půllitr čaje a zaléval jsem ho vodou ihned po převaření. Od zítřka bude chutnat jinak :-) Super a dík!!!

    OdpovědětVymazat
  16. Opravdu šikovný výzkum... :-) Zřejmě bude pro čtvrtlitrový hrnek 6 minut chladnutí optimálních :-) Díky...

    OdpovědětVymazat
  17. Milá Osmikrásko, připojuji se k děkovným telegramům. Je fajn vědět orientačně, jak převařená voda chladne. Odkaz na tuto stránku mám již delší dobu v oblíbených. Žadatelům o přesnější údaje doporučuji teploměr. Číňani ani Japonci z toho žádnou velkou vědu nedělají, ale mají to samozřejmě zažité. Myslím běžnou přípravu, ne nějaký čajový obřad. Vietnamci dokonce zalévají zelený čaj rovnou vřelou vodou a louhují ho 5 minut, hrůza ;-) Docela by mě zajímalo, jak v tradiční japonské domácnosti připravovali obyčejný čaj (nejspíš sencha). Když přišla návštěva, mohla být miska s čajem do 2 minut na stole. Bohužel se mi to nepodařilo dostatečně odpozorovat ani v žádném z filmů mistra Jasudžira Ozu: http://www.nostalghia.cz/pages/andele/ozu/texty/liman_filmovapoetika.php
    Mějte se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen tak mimochodem, vietnamsky louhovany petiminutovy caj bych tak uplne neodsuzoval, ma svou zajimavou chut, pokud se jedna o pravy vietnamsky caj - doporucuji vyzkouset.

      Vymazat
  18. Děkuji za obsáhlý komentář. Velice mě těší, že ani po letech tenhle článek nezapadl :-) Sama většinou teplotu buď odhaduji nebo měřím teploměrem, pokud chci mít čaj opravdu dokonalý. Ohledně japonců - není možné, že mají čaj stále v zásobě, jen ho přihřívají?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Japonci určitě čaj nepřihřívají. Dnes by se sice člověk nemohl u nich divit ničemu, protože už jsou dostatečně macdonaldizováni, ale myslím, že v tradiční domácnosti měli vždycky k dispozici teplou vodu. U jejich kamen byly podobné nádržky, jako třeba u našich pecí tzv. kamnovec. A jejich čaje se obvykle louhují chladnější vodou a krátce. Jestli o tomto má někdo přesnější vědomosti, prosím o doplnění. Dlouhá léta těmto stránkám přeje Anonym Jirka z 13.9.2013 ;-)

      Vymazat
    2. Dík za zajímavé postřehy. Na chuť čaje má, tedy podle mne, vliv i to, v čem se vaří voda. Z některých plastových konvic voda smrdí po plastu, což mě osobně docela vadí.

      Vymazat
  19. Děkuji za praktické informace ohledně teplot při přípravě čaje..

    OdpovědětVymazat
  20. Nejjednodussi recept, jak dosahnout 70 - 80 stupnu je:
    - privedte k varu 7 dilu vody (napr. 700 ml)
    - dolejte ji po prejiti varem 3 dily studene vody z kohoutku (napr. 300 ml)

    Pozn. toto vyjde vzdy, pokud ma studena voda z kohoutku 0 - 33.33333 stupnu (coz je u nas vzdy:), ziskate tak 1 l vody mezi 70 - 80 stupni. Zaroven odpada problem s nedostatkem kysliku (ta natocena studena jej tam ma hojne). Pokud chcete studenou nechat odstat pri pokojove teplote, neni problem. Na tech 33.333 stupne se stejne nedostanete;)

    Ada

    OdpovědětVymazat
  21. Tak to je dobrá pomůcka, hodí se. Když jezdím s lidmi fotografovat na cesty (i do Asie www.fotoexpedice.cz), hodí se to znát.

    OdpovědětVymazat
  22. Tak to je dobrá pomůcka, hodí se. Když jezdím s lidmi fotografovat na cesty (i do Asie www.fotoexpedice.cz), hodí se to znát.

    OdpovědětVymazat
  23. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  24. Díky moc za článek, už jsem ho potkal před lety, dneska jsem si řek že si potřebnou informaci vyhledám, tak jsem začal hledat nejdřív anglicky, protože obvykle je v angličtině k dispozici aspoň 10x víc informací než v češtině, no tak jsem našel spousta pitomců co se akorát hádaj o tom jak to záleží na teplotě okolí a tlaku a vlhkosti vzduchu a tak dále a žádný čísla nakonec nedaj, a pak jednoho co se to snažil nějak spočítat, ale měl to celý dost podezřelý. Tak jsem to nakonec zkusil najít česky a hned první výsledek byl tenhle článek :-) Zjistit tyhle časy experimentem je super postup, protože spočítat to je sakra těžký, je skvělý že tam máš přesně uvedený experimentální podmínky a že máš těch experimentů tolik, prostě fakt dobrá kvalitní práce, díky moc!

    Dokonce teď uvažuju, že bych ten článek přeložil do angličtiny a někde ho zveřejnil, můžu? Když jsem to nedokázal anglicky najít Googlem, tak to asi anglicky nikde sepsaný neni... Nejradši bych to přeložil a poslal ti to, aby sis to případně upravila podle sebe a zveřejnila tady u sebe; případně můžu zveřejnit u sebe a napsat tě tam jako autorku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to je dobrý nápad. Jestli máš chuť, tak článek klidně přelož. Napsala jsem Ti zprávu na google+ (hangouts).

      Vymazat
  25. Díky moc! Už jsem se chystal investovat do teploměru!

    OdpovědětVymazat
  26. Super clanek, dekujeme za experimenty a mereni. Mam jeste jeden dotaz. Co se citronu a medu tyce...je pravda, ze by se mely tyto ingredience davat do caje az po vychladnuti na 45 stupnu, aby neztratily vitaminy / lecive ucinky? Nevite o tom neco? Dekuji J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vysoké teploty obecně vitamíny ničí, takže je určitě lepší přidávat citron a med až do chladnějšího čaje. Ale pokud mám chuť na horký čaj s citronem, tak to neřeším ;-). A ještě jedna zajímavá věc - citron způsobuje, že se čaj přestává louhovat. Takže určitě jej nepřidávat dříve, než je dokončeno louhování.

      Vymazat
  27. Díky za článek, je úplně parádní. Moc se mi hodí a právě mi pomohl úplně ideálně :-) díky za tvůj čas :-)

    OdpovědětVymazat
  28. Skvělý článek, díky :) co se medu a citronu týče, mělo by se dávat po vychladnutí, aby neztratily vitaminy. Já to dělám podle babičky, až tam vydrží prst (stačí špička malíčku) tak je ta správná chvíle :)

    OdpovědětVymazat
  29. Ahoj, díky za materiál k soutěži ve fyzice :D

    OdpovědětVymazat
  30. Děkuji, využil jsem při přípravě cappuccina :-)

    OdpovědětVymazat
  31. Díky za článek, moc pomohl i v roce 2019! :) Zkouším teď nově zelené čaje a nikdy by mě nenapadlo, že musím čekat tak dlouho :D

    OdpovědětVymazat
  32. Já jsem si koupila nedávno na vaření vody takovou super vychytávku, a to varný set . Je to takový dřevěný tác, na kterém je rychlovarná konvice, dva hrníčky a sáčky na čaj, takže na vaření čaje ideální a hlavně zajímavý :-) .

    OdpovědětVymazat
  33. Moc pěkný článek, děkuji za cenné informace.

    OdpovědětVymazat
  34. Tak dík, sem si říkal že je ten čaj nějakej hnusnej když sem to zalíval vařící :D

    OdpovědětVymazat
  35. Abych pravdu řekl, tak jsem vůbec netušil, že vaření čaje je až taková věda. Díky za info. Obecně jsem si teď čaje hodně oblíbil. Dřív jsem preferoval kávu, ale jak jsem starší, tak mi začaly čaje vyhovovat víc. Hlavně ten zelený, ten dokáže skvěle nakopnout. Jen mám teda v čajích trochu nepořádek, budu to muset nějak zorganizovat. Dokonce jsem i přemýšlel nad tím, že bych si zkusil koupit takové ty krabičky na čaj a třeba si je různě popsat atd.

    OdpovědětVymazat
  36. Máte to fakt dobře zpracované. Vaření čaje je skutečně věda a je dobré vědět, jak na to. Já momentálně při čajové přípravě řeším hlavně udržování teploty vody, aby mi vydržel čaj s optimální teplotou co nejdéle. A postupně začínám zjišťovat, že ne vždy to půjde. Protože každý materiál drží jinou teplotu lépe. Zatímco na teplotu kolem 100 °C je nejlepší termohrnek, 75 °C vám už neudrží. ;-)

    OdpovědětVymazat